Foto: Amanda Söderberg

Blod, svett och lite tårar

Sugen på riktigt hård träning, i en grupp med motiverande stämning? Då kan crossfit vara något för dig. Words testare Tilde gick all in.

Crossfit Uppsala ligger några hundra meter från centralstationen. Redan i dörren möts jag av hög musik och ett rum fullt med skivstänger, kettlebells, hantlar och diverse andra träningsredskap.

Mitt första intryck är att det här är ett seriöst ställe, fast med lite källargym-känsla. Hit går man för att svettas och köra ett ordentligt pass helt enkelt. Till skillnad från ett vanligt gym finns inga speglar på väggarna utan bara två whiteboardtavlor och ett tidtagarur. En trappa ner finns också ett gym med en hel del träningsutrustning. Skillnaden mellan de två är att gymmet på övervåningen används till gruppträning och källaren för individuell träning.

Jag bokade upp mig på ett pass som var 60 minuter långt. Vi inledde passet med lite stretch för att värma upp. Här visade det sig att mina 3-års styrketräning inte gynnat min rörlighet överhuvudtaget, utan snarare gjorde det till ett plågsamt moment. Efter en genomgång av vad passet skulle innehålla var det dags att testa frivändningar. Något jag aldrig tidigare gjort och som var en tekniskt väldigt svår övning. Jag blev inte så fysiskt trött av denna övning men mentalt var den riktigt jobbig eftersom det var mycket att tänka på. Efter frivändningarna gick vi över till att köra en gruppövning med kettlebells i 20 minuter, och det var här det fysiskt jobbiga började.

Svetten rann och pulsen ökade snabbt trots vilan på cirka 2 minuter. Här är det viktigt att välja lättare vikter eftersom man annars snabbt får en sämre teknik på grund trötthet, vilket ökar skaderisken. Trots att det var riktigt tungt så gjorde den härliga och motiverande stämningen i gruppen att jag orkade kämpa mig igenom det.

Crossfit innebär en hel del hård träning med blod, svett och kanske lite tårar, men tillbaka får man goda resultat och massor med rolig träning.

Senaste nummer

Här ser du de senaste numren av tidningen Word. Klicka på något av numren för att läsa det eller gå till tidningsarkivet för att se ännu fler nummer!

  • Word 355
Läs äldre nummer

    Inget funnet.