Elle Johanson

erik lundin

Var gick du i skolan?

Spånga gymnasium. Läste sam-ekonomi, och sen på universitet läste jag business management i USA.

Vem var du i skolan?

Fram till gymnasiet så var jag väl ganska busig, men jag fick bra betyg. Det var kanske 6-7 personer som spelade i mitt basketlag, så vi var väldigt tävlingsinriktade. Jag gick i en klass där man faktiskt ville ha bra betyg, vi verkligen tävlade om det.  Jag blev irriterad om jag fick sämre betyg än någon annan, så det hjälpte mig väldigt mycket på vägen, att det var inte coolt att vara dum i min skola. Sen i gymnasiet så blev det mer eget ansvar, lite svårare och jag satsa inte så hårt. Men på universitetet så var jag bara skarp, skötte mig. Det kostar för mycket pengar att gå i skolan där, jag åkte inte dit för att lalla, utan jag ville ha bra betyg.

När började du med musik och att skriva texter?

Jag har alltid skrivit tror jag, sen lågstadiet nästan. I mellanstadiet satt jag och lusläste alla mina favoritartisters texter och lärde mig alla utantill. Var det något jag inte förstod använde jag ordböcker och lexikon. Så det var där jag verkligen började, nästan som att plugga. Jag unde sitta med en vers i flera timmar tills jag kunde den utantill.  Och gjorde det från artist till artist, vers till vers, skiva till skiva. Väldigt intensivt.  Men professionellt var det inte förens jag kom tillbaks till Sverige som jag började med musik och satsade på det.  Jag ville bli klar med skolan först och ville ha någonting att falla tillbaks på om det inte skulle gå vägen. Det var väl 2007-2008.

Hur såg dina kompisar på att du höll på med musik/skrev texter?

Jag blev alltid uppmuntrad, alla tyckte att jag var grym. Men det var för att jag kunde alla texter. Om vi alla hade samma favoritlåt så var det bara jag som kunde alla verserna och texterna. Sen kom skolan i vägen, och jag flyttade till USA, men jag var helt inriktad på att jag skulle lyckas som rapare. Sen när jag kom tillbaka och började satsa ordentligt så uppmuntrade vännerna fortfarande. Dom trodde alltid att jag skulle lyckas.

När man lyssnar på dina texter får man bilden av att du är självsäker. Är du det?

Jag har alltid tyckt att jag har varit bäst.  Och det kommer mycket från rapen. Rapen är väldigt tävlingsinriktad, och man ska vara självsäker.  Jag tyckte att jag var bäst innan jag kände att jag var bäst tror jag. Eller jag kanske trodde att jag var bäst innan jag insåg att jag är fucking bäst. Men det kommer mycket med att, inte som i pop eller rock eller andra genrer där det inte handlar så mycket om sådant, så handlar det här om vem som kan skriva de fetaste texterna och levererar de bästa raderna och lägger de snabbast eller är mest tekniskt kunniga och så vidare.

När du var yngre, vad hade du för mål?

Jag skulle ju till NBA och jag skulle bli rapstjärna och jag skulle bli miljonär. Det var viktigt också, pengar har alltid varit viktigt. Jag kommer från en fattig bakgrund. Jag visste att jag inte ska ha det så här, jag ska aldrig vara orolig för pengar. Det ska finnas.

Vilka mål känner du att du har uppnått idag?

Få pris för bästa textförfattare på grammisgalan var det högsta målet fram tills jag tog det. Nu har jag satt nya. Men att bara slå igenom och att ha musik som hyllas och uppskattas var ett av mina absolut högsta mål. Att kunna leva på musik också, det kan jag nu, så det var väl också ett mål.

Om du tittar framåt, vad har du för mål nu?

Vad jag kan dela med mig av är väl till exempel att skriva en bok, eller skriva böcker över lag, jag vill hålla på mycket med textförfattande i sig. Jag vill hålla på med skådespeleri, skitsugen faktiskt på att röstdubba, det skulle vara jävligt kul. Det är mål som jag inte uppnått än. Men förhoppningsvis.

När du skriver var dina texter,  får du din inspiration ifrån?

Jag skriver ju väldigt mycket hela tiden, i huvudet, på tunnelbanan, bara jag kommer på nån tanke så skriver jag ner den (i Iphonen). Det är nånting som jag har börjat med nu. I början så hade jag en ganska strukturerad process, där man kanske satt i studion med någon eller man hade en produktion skickad till sig som man satt och skrev till och sen så gick man och spelade in den. Och hade jag ingenting att skriva till så skrev jag inte.  Men jag märkte att jag blev bättre på att skriva när jag konstant skrev hela tiden, även om jag inte har något beat att skriva till så kan jag ändå skriva rader som kan hamna var som helst senare, man sår massa frön hela tiden.  Jag får väldigt mycket inspiration av filmmusik. Jag gillar film och jag älskar filmmusik för den är så stämningshöjande. Jag älskar också att träffa nya människor. Alla pratar på olika sätt alla har olika uttryck och talesätt.

Har du några tips till andra som vill satsa på  musik?

Repetition, repetition, repetition, det finns inga genvägar. Det är precis som allting annat. Som att träna fotboll eller träna dans eller rita, måla, vad man än gör. Ju mer du gör det desto bättre blir du oavsett, det kommer bara gå i en riktning, du kommer bli bra. Jag tror att alla kan bli väldigt bra på väldigt mycket, om man bara bestämmer sig. Jag var inte lika bra för fem år sedan som jag är idag. Jag var inte lika bra för 10 år sedan som jag var för 5 år sedan, och som jag sa innan, jag tyckte jag var bäst för tio år sen också, men idag kan jag kolla på texterna jag skrev för tio år sedan och ba ”nä du var inte bäst, du kanske trodde att du var bäst men du var inte det”. Idag kanske jag tror att jag är bäst, jag känner att jag är bäst men om fem år så kanske jag tittar tillbaka på var jag är idag och tänker ”nä du var inte där då”.

 

Hur kommer det sig att det blev rap?

Det var det som var närmast. Dom man såg på tv som liknade mig eller som jag kände att det här skulle kunna va jag, det här skulle kunna bli jag.  Jag såg inte mig själv i Shakespeare och poeterna i skolan till exempel, även fast poesi är nånting som jag tycker är fetare och fetare.  Men det var så långt ifrån det som jag kom ifrån, så då tar man det som är närmast, och det var hiphop. Alltså 2pac, Jay Z, dom pratade om saker som var väldigt relevant för mig också. Det var inget flummigt eller nåt sånt, utan jag förstod allting dom pratade om och det var såhär det verkligen kändes. Jag kunde identifiera mig med dom.

Vad har du för relation till Uppsala?

Ren kärlek alltså. det var i våras, jag hade ju släppt min EP precis, så gjorde jag min första festivalliknande spelning på Östgöta nation, det var första gången jag stod på en så stor utomhusscen och det va sån jävla stämning. Tack vare att Uppsalaborna där så gjorde mig trygg, för jag skulle precis ut på sommarturné efter det och då kände jag bara ”fan, dom har visat att det är går att göra på en stor scen. Kan jag göra det här kan jag göra det överallt nu”. Det har jag Uppsala att tacka för, att den spelningen gick så bra

 

 

Om du vill se var Erik kommer spela under våren, klicka här!

Senaste nummer

Här ser du de senaste numren av tidningen Word. Klicka på något av numren för att läsa det eller gå till tidningsarkivet för att se ännu fler nummer!
Läs äldre nummer

    Inget funnet.